21.4.2017 Conseptas Oy:n kyky valmistaa pikamalleja nousi täysin uudelle tasolle. Posti kantoi Tietotie 2:n eteiseen 3 kappaletta suurikokoisia paketteja ja näin yrityksen kalustoa oli täydennetty Formlabsin Form2 SLA-3D-tulostimella. Tässä kirjoituksessa koneen uusi käyttäjä kertoo tekniikan eduista ja uusista mahdollisuuksista prototyyppien valmistuksessa, sekä kokemuksistaan viikon testiajalta.

Aikaisemmin olemme kertoneet tarjoamistamme prototyyppipalveluista sekä FDM tekniikalla, sekä silikonimuoteilla. FDM-tekniikan ongelmana on kuitenkin suhteellisen huono XY suuntainen tarkkuus kerroksia rakennettaessa, ja lopputuotteessa rakennustekniikka onkin selkeästi nähtävissä. Kerrokset eivät välttämättä ole täysin samankokoisia ja tuotteen pinnoissa on nähtävissä jälkiä mm. suuttimen suunnanvaihdoista. Tulostuksen laatuun vaikuttavat myös monet muuttuvat parametrit ja näinollen kauniiden esiteltävien pikamallien saanti on ollut monesti yrityksen ja erehdyksen kautta tapahtuvaa.

Päivitettäessä kalustoa otettiin huomioon asiakkaiden korkeat laatuvaatimukset pikamalleja hankittaessa ja niinpä päätimme päivittää tekniikkamme tähän päivään ja siirtyä SLA-tekniikkaan, jossa mittatarkkuudet ja pinnanlaadut ovat omaa luokkaansa.

Tärkein ero FDM- ja SLA-tekniikoiden välillä on mittatarkkuus. Kun normaalissa FDM tulostimessa kerrospaksuudet vaihtelevat välillä 0,15 – 0,4 mm, aloittaa SLA tulostimen nopein tulostusasetus 0,1mm kerrospaksuudella. SLA tekniikalla tulostettuun malliin tulee useampia kerroksia, jolloin pienet yksityiskohdat jäävät selkeämmiksi ja kaarevat ja vinot muodot ovat selkeämpiä, eivätkä tekniikan rajoitukset aiheuta näihin muotoihin porrastuksia. Malleja voidaan tuottaa myös 0,05 ja jopa 0,025mm kerrospaksuuksilla, jolloin pinnat ovat jo miltei täysin sileitä ja FDM-tulostimelle ongelmalliset pyöreät reiät ovat SLA-koneella tuotettuina pyöreitä. Myös XY-suuntainen mittatarkkuus paranee huomattavasti 0,3mm tarkkuudesta 0,1mm tarkkuuteen. Tämä mahdollistaa yhä monimutkaisempien geometristen muotojen laadukkaan valmistuksen ja jopa toimivien mekaniikkojen tulostamisen.

FDM-tulostettu turbiini

FDM-tulostettu turbiini

SLA-tulostettu torni

Myös tulostettavien materiaalien kirjo on laajentunut huomattavasti. Kun aikaisemmin tulostettavat materiaalit ovat rajoittuneet koviin PLA ja ABS muoveihin, pystymme jatkossa tarjoamaan asiakkaillemme pikamalleja useampina eri vaihtoehtoina. Mahdollisuudet ovat rajattomat. SLA-tekniikalla pystymme tuottamaan läpinäkyviä tai maalattavia osia, sekä matkimaan useita eri ruiskuvalettavia materiaaleja kuten ABS- ja PP-muovia tai kovaan lämpörasitukseen (jopa 289°C) alistettavia muoveja pystyen jopa muottien prototypointiin. Erikoisimpana vaihtoehtona on mahdollista tehdä myös joustavia rakenteita 80A durometrisestä kumista. Niinpä pikamallista saadaan yhä enemmän lopputuotetta vastaava ja tuotekehitysaikaa saadaan lyhennettyä huomattavasti.

Formlabs: Material properties

Formlabs: Material properties

Omat kokemuksemme tästä päivityksestä ovatkin tähän mennessä erittäin positiivisia, ja olemme jo huomanneet uuden tekniikan hyödyt pikamallien valmistuksessa ja prototypoinnissa. Suunnittelijamme saavat laadukkaita malleja nopeasti ja mahdolliset ongelmat suunniteltavissa tuotteissa huomataan todella helposti. Onhan fyysinen malli aina selkeämpi kuin abstrakti kuva tietokoneen ruudulla.

Allekirjoittanut kiittelee erityisesti käytön helppoutta ja tasaista laatua, jolloin aikaa jää ulkonäön optimointiin ja lopputuotteen viimeistelyyn FDM-tulostimen parametrien etsimisen ja ongelmien ratkaisun sijaan. Meiltä voi hyvällä omatunnolla luvata asiakkaalle laadukkaita, toimivia ja esittelykelpoisia pikamalleja vaativaankin käyttöön.

tiedosto_002

Kirjoittaja Pirkka Lepola toimii Conseptas Oy:ssä prototyyppitekniikan asiantuntijana.

Laadukkaiden SLA-mallien lisäksi välitämme kumppaneidemme kautta Suomesta mutta myös Aasiasta piensarjoja. Jos tulee ajatuksia artikkelista tai tarvitset apua prototyyppien hankinnassa tai tuotesuunnittelussa, ota rohkeasti yhteyttä meihin.