Suomalaisessa tuotekehitysmaailmassa meidät tunnetaan luotettavana ja tasokkaana elektromekaanisten tuotteiden suunnittelijana. Tuotekehitys vie kuitenkin aikaa ja pelkällä idealla ei vielä valitettavasti päästä kovin pitkälle. Tuotteita kehittäessä olisikin luonnollisesti hyvä pystyä etsimään projektille mahdollisia rahoittajia ja yhteistyökumppaneita ja idea tulisikin saada esitettyä tottakai mahdollisimman vakuuttavasti ja mielellään myös toiminnallisuus todistaen.

Usein asiakas haluaakin saada aikaiseksi prototyypin tuotteestaan, niin nopeasti kuin mahdollista. Täydellisyys ja hyvä tuote ei kuitenkaan valmistu hetkessä ja hiomatta. Joten kuinka vastata tähän tarpeeseen luoda asiakkaalle toiminnallinen laite, joka mahdollisimman hyvin esittää tavoitetilan toiminnan ja ulkonäön mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Vastatakseen tähän kysymykseen kirjoittaja aloitti tutustumisen erilaisten valmiiden rautaratkaisujen maailmaan. Tässä artikkelissa puhumme sekä iProtoxi Oy:n Aistin-alustan sekä avoimen lähdekoodin Arduino-alustan mahdollisuuksista MVP-prototyyppien rakennuksessa.

Aistin sekä Arduino yhteiskuvassa.

Usein tuotteeseen tarvittava toiminnallisuus ei pohjimmiltaan ole kovin monimutkaista. Elektroniikka ottaa vastaan jonkinlaista tietoa jota se käsittelee ja tuottaa sen avulla jotain muuta dataa tai toiminnallisuutta. Toki valmiiseen tuotteeseen halutaan suunnitella siihen mahdollisimman hyvin sopiva elektroniikka ja ohjelmisto, joka tekee nämä asiat tehokkaasti ja tekee esimerkiksi datan seurannasta tai keräämisestä mahdollisimman helppoa ja houkuttelevaa. Mutta entä siihen asti? Miksi tuotetta ei voitaisi esitellä jo aikaisemmassa vaiheessa valmiiden hyllytavarana saatavien ratkaisujen kautta. Tähän tarkoitukseen yllämainitut alustat soveltuvat mainiosti.

Arduino-alusta soveltuu kokemuksemme mukaan erittäin hyvin alkuvaiheen prototypointiin. Laitteen ohjelmointi tapahtuu C-kielellä ja siihen on saatavilla useita erilaisia laajennuksia, joilla tämä pieni kortti pystyy ohjaamaan kaikkea aina moottoreista ja muista voimavirtakäytöistä asti. Saadaanpa kyseiseen laitteeseen rakennettua myös langatonta toiminnallisuutta tilanteen vaatiessa. Esimerkkikuvassamme arduino lukee tietokoneen antureilta tulevaa dataa mm. sen lämpötilasta ja käytetyistä kellotaajuuksista ja esittää sen ulkoisella OLED-näytöllä. Tätä dataa voitaisiin käyttää vaikkapa tietokoneen tuulettimien ohjaukseen, jolloin lämpötilan noustessa jäähdytystäkin tehostettaisiin. Toki nykyaikaiset tietokoneet hoitavat tämän itsekin, mutta miksipä kyseistä lämpötilatietoa ei voitaisi lukea jossain muussakin sovelluksessa. Pohjimmiltaan Arduino soveltuukin loistavasti tilanteisiin, joissa jonkinlaista anturitietoa halutaan lukea ja sen perusteella saada aikaiseksi jotain toiminnallisuutta. Mahdollisuuksia on todella paljon, sillä kuten jo sanottua, suurin osa laitteiden ominaisuuksista on juurikin tätä. Näinpä Arduino alustana soveltuukin todella hyvin jonkin yksinkertaisen ominaisuuden testaamiseen ja ohjaamiseen.

Arduinolla ohjattu näyttö

iProtoxi Oy:n Aistin on ominaisuuksiltaan vielä selkeästi monipuolisempi. Kun Arduinon datan keruu vaatii jokaisessa tapauksessa oman ohjelman kirjoittamista, on Aistimessa valmiina jo useita eri sensoreita, sekä ohjelmisto, joka mahdollistaa niiden tietojen seurannan ja keruun langattomasti. Nämä tiedot ovat helposti luettavissa suoraan puhelimen näytöltä, ja saadaanpa Aistin lähettämään keräämänsä datan myös suoraan pilveen, josta sen keräämiä tietoja voidaan seurata pitkällä aikavälillä. Saapa Aistimeen kiinni näytönkin, aivan kuten Arduinoonkin. Lisäksi tämä todella pienikokoinen alusta on täysin kustomoitavissa toiveiden mukaiseksi, luonnollisesti halutuilla ominaisuuksilla.

Aistin

Joten kun sinulla on idea, jonka haluaisit tuotteistaa, ole rohkea ja tutustu kanssamme näihin yllämainittuihin ratkaisuihin. Tuotetta on huomattavasti helpompaa esitellä, kun prototyyppisi toimii niin kuin sen pitääkin, vaikkei sitä vielä olisikaan hiottu loppuun asti. Monesti yhteistyökumppaneita kiinnostaa huomattavasti enemmän se, toimiiko laite ylipäätään ja onko mahdolliset ongelmat ratkaistavissa. Arduino ja Aistin auttavat tässä toteuttamalla halutut ominaisuudet kustannustehokkaasti ja hyvin nopeallakin aikataululla, samalla kun suunnittelijat suunnittelevat sinun tuotteellesi juuri oikeanlaisen ratkaisun.